plus Jarenlange ervaring
plus Persoonlijke aanpak
plus Gespecialiseerd in bedrijfsvastgoed

Thomas Moyson en Jeroen D’Hondt geven inzicht in de belangrijkste ontwikkelen van hun sector

Buiten de stadskernen komt winkelvastgoed voor in verschillende maten en vormen. Langs de grote invalswegen zijn baanwinkels een vertrouwd gezicht. En ook winkelparken vormen steeds vaker belangrijke, commerciële trekpleisters aan de rand van de stad. Als specialist in bedrijfsvastgoed heeft DG Real Estate ook in deze niche de nodige expertise in huis. In dit artikel vertellen Thomas Moyson en Jeroen D’Hondt over hun werkwijze en geven ze inzicht in hun sector en de belangrijkste ontwikkelen die zich daar vandaag afspelen.

Thomas Moyson en Jeroen D’Hondt geven inzicht in de belangrijkste ontwikkelen van hun sector

 

 

 

 

 

 

Jeroen D’Hondt zette zijn eerste stappen in de makelaardij als residentieel makelaar. Na enkele jaren maakte hij de sprong naar het bedrijfsvastgoed.

“Het was voor mij vooral het vooruitzicht om relatiegebonden te kunnen werken en om samenwerkingen te realiseren op lange termijn, dat mij naar het bedrijfsvastgoed bracht. Dat was toch iets wat ik miste in het residentiële vastgoed. Daarnaast is de wereld van het retail- en commercieel vastgoed ook wat kleiner. Dat ervoor zorgt dat kwaliteit en professionalisme belangrijker worden.”

 

 

 

 

 

 

 

Thomas Moyson begon zijn carrière 15 jaar geleden meteen als commercieel makelaar in de verhuur en verkoop van kantoorruimtes. 7.5 jaar geleden kon Werner De Geyter, managing partner bij DG Real Estate, hem overtuigen om de overstap naar de retail te maken. Ook hij ziet de lange termijnrelaties als één van de belangrijkste en meest waardevolle aspecten van deze vastgoedniche.

Jullie zijn bij DG Real Estate verantwoordelijk voor perifeer winkelvastgoed. Wat moeten we ons concreet daarbij voortellen?

Jeroen D’Hondt: “Daar zit alles in wat we met een Engelse term ‘out of town retail’ noemen. Denk dan vooral aan baanwinkels en retailparken.”

Thomas Moyson: “Het gaat inderdaad over winkels en winkelparken die meestal gesitueerd zijn langs de grote wegen rond de stad of tussen verschillende gemeenten. Dat kunnen dan grote panden voor internationale ketens zijn maar evengoed kleinere ruimtes voor speciaalzaken.”

 

Hoe werken jullie als specialisten voor dit vastgoedtype bij DG Real Estate samen?

Thomas Moyson: “We hebben elk onze eigen klanten en opdrachtgevers waarvoor wij als makelaar optreden. We verdelen dat niet op basis van oppervlakte of iets dergelijks. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat we elk een aanspreekpunt en vertrouwenspartner zijn voor onze eigen partners maar dat we daarnaast ook perfect met elkaar kunnen afstemmen, overleggen en dossiers samen kunnen behandelen als dat nodig is.”

Jeroen D’hondt: “We vullen elkaar ook heel goed aan. Thomas heeft meer ervaring als ik en heeft dus ook een stevige portefeuille in handen. Hij zet zich dagelijks in voor die partners terwijl ik toch wat meer op de baan ben en aan prospectie doe om nieuwe partnerschappen te sluiten en nieuwe panden in de portefeuille van DG Real Estate te brengen.”

 

Jullie verwezen net naar jullie klanten en opdrachtgevers. Wie zijn al die partners waar jullie dagelijks voor werken?

Jeroen D’Hondt: “Dat zijn uiteraard retailers en andere bedrijven. Enerzijds kunnen dat grote, nationale en internationale ketens zijn maar wij werken evengoed voor lokale of startende ondernemers. We gaan voor elk van hen tot het uiterste om de geschikte panden te vinden.

Thomas Moyson: “Even belangrijk zijn daarnaast natuurlijk de eigenaars en investeerders die op zoek zijn naar panden, naar huurders of die hun eigendom willen verkopen. Dat is de andere kant van het verhaal maar ook voor deze partijen willen wij een belangrijke speler zijn.”

 

Met welke diensten maken jullie het verschil voor al deze, zeer verschillende partners?

Jeroen D’Hondt: “Bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe locaties communiceren aan ons op welke plekken ze zich willen vestigen. Wij zoeken in ons netwerk en in onze portefeuille naar een perfecte match in die regio.

Uiteraard begeleiden wij heel het proces van de eerste bezoeken tot en met de ondertekening van het contract. Dat betekent dat wij ook mee de onderhandelingen voeren en eventueel ook huurcontracten opstellen. Bij een verkoop en aankoop staan wij onze partners bij tot aan het verleiden van de authentieke akte. Vanzelfsprekend blijven we nadien altijd bereikbaar voor advies.

Thomas Moyson: “We proberen met onze service een meerwaarde te bieden voor alle partijen. Met onze ervaring, onze expertise en ons netwerk kunnen we snel schakelen en vlot correct matchen.

Naast ons netwerk is onze persoonlijk aanpak wat ons kantoor écht typeert. We leren onze partners kennen en geven advies op maat zodat iedereen het beste uit de waarde van hun gebouwen kan halen. Zo gebeurt het onder andere dat we adviseren om grote oppervlaktes in verschillende units te splitsen. Op die manier realiseert de eigenaar vaak een groter rendement waar hij niet meteen op gerekend had.”

 

Net als de andere vastgoedniches is ook jullie sector voortdurend in beweging. Welke belangrijke ontwikkelingen stellen jullie vast?

Thomas Moyson: “We zien dat steden en gemeenten hun handelskernen steeds meer proberen te beschermen. Dat heeft natuurlijk een impact op baanwinkels en winkelparken. Het wordt immers almaar moeilijker om vergunningen te bekomen voor nieuwe ontwikkelingen. De doorlooptijd voor die vergunningen kan ook bijzonder lang zijn, soms 5 tot wel 10 jaar.

Daarnaast zien we dat de alleenstaande baanwinkels op invalswegen het moeilijker hebben dan winkels in een winkelpark. Dit zowel op het vlak van vergunningen als verhuurbaarheid. In een cluster profiteren ze van elkaars aanwezigheid. We stellen vast dat ketens steeds vaker voor die optie kiezen.”

Jeroen D’Hondt: “Nieuwe ontwikkelingen en nieuwe sites zijn inderdaad een uitdaging. Dat heeft onder andere te maken met lokaal beleid maar ook met een tekort aan geschikte gronden in het algemeen. Dit betekent echter ook dat bestaande winkels nog een lange en goede toekomst tegemoet gaan. Zeker wanneer ze een grondige renovatie en upgrade krijgen. De populariteit van perifere winkels en retailparken blijft immers groot.”

Thomas Moyson: “Dat klopt. Tijdens de coronacrisis, die eigenlijk tot op de dag van vandaag voortduurt, deed het perifeer winkelvastgoed het bijzonder goed. Mensen kunnen er immers snel en efficiënt winkelen en hun auto vlakbij parkeren. Uiteraard is dit sterk sectorafhankelijk. Waar de modewinkels moeilijke tijden kenden, deden de interieurwinkels de afgelopen twee jaren gouden zaken. 

 

Naast de huidige ontwikkelingen, welke zaken worden volgens jullie belangrijk in de toekomst?

Jeroen D’Hondt: “Dat zal toch de combinatie van online en offline winkelen zijn. Ik voorspel dat retailers hier in de nabije toekomst nog meer op zullen inzetten. Dat dit gevolgen heeft voor de fysieke winkels, is evident. Die zullen waarschijnlijk kleiner en anders ingevuld worden.”

Thomas Moyson: “Retailers zijn zoekende naar een mooie lijn en balans tussen beide. Die combinatie is iets wat niet meer zal weggaan en wat in de toekomst inderdaad belangrijker zal worden. Uiteindelijk leidt dat tot een nieuwe retailsector die nog meer gebaseerd zal zijn op de consument en zijn behoeften en comfort.”

 

Een laatste vraag: DG Real Estate profileert zich ook als expert in investeringsvastgoed. Hoe doet jullie sector het als belegging?

Thomas Moyson: “Vastgoed is in het algemeen een goede en veilige investering. Zeker nu het spaarboekje niets opbrengt en de rentevoeten historisch laag zijn. Ook kleinere beleggers blijven vastgoed aankopen en dat geldt ook voor baanwinkels.”

Jeroen D’Hondt: “Vergeleken met andere vormen van vastgoed hebben perifere winkels nog het grote voordeel dat bedrijven zelden van plan zijn om snel weer te vertrekken. Als investeerder heb je veel zekerheid van inkomsten op lange termijn.”

 

 

Bij DG Real Estate zit u goed

En u mag kieskeurig zijn. Op zoek naar een toplocatie met goede voorzieningen op de perfecte ligging? Onze vastgoedmakelaars weten er raad mee. Beschikken we op dit moment niet wat u zoekt? Met een ruim netwerk en kennis in elke regio vinden we snel het vastgoed dat aansluit bij uw noden.

Klik hier om meer te weten
alt

Ervaring en kennis

Met een ruim netwerk en kennis in elke regio vinden de ervaren vastgoedmakelaars van DG Real Estate snel het vastgoed dat aansluit bij uw noden.

Persoonlijke begeleiding

Zowel huurder, verhuurder, koper als verkoper krijgt altijd een optimale dienstverlening waarbij persoonlijke begeleiding en opvolging centraal staat.

alt
alt

Specialisaties

Wij geloven in specialisatie. Onze vastgoedmakelaars zijn dan ook volledig op de hoogte als het gaat om commercieel-, industrieel- en woonvastgoed.

Vastgoed aanbieden