plus Jarenlange ervaring
plus Persoonlijke aanpak
plus Gespecialiseerd in bedrijfsvastgoed

Goede tijden voor bedrijfspanden en investeringsvastgoed

Vorige week was DG Real Estate 2 dagen lang aanwezig op de Bedrijvennetwerkdagen, georganiseerd door Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, in Antwerp Expo. Dit evenement gaf Antwerpse bedrijven voor het eerst in lange tijd de kans om te netwerken en businessopportuniteiten te ontdekken. Voor DG Real Estate was de tweedaagse alvast een groot succes. Managing Partner, Werner De Geyter, stelt vast dat bedrijven ook vandaag op zoek zijn naar kwalitatieve gebouwen en dat de appetijt naar investeringsvastgoed groot blijft.

Goede tijden voor bedrijfspanden en investeringsvastgoed

Groeicijfers voor bedrijfsvastgoed

Volgens Werner De Geyter zijn er echter wel grote verschillen merkbaar tussen sectoren en vastgoedtypes.

“De vastgoedmarkt is nog steeds in aanzienlijke mate onderhevig aan de gevolgen van de coronapandemie en de maatregelen daar omtrent. Zo merken we dat de vraag vanuit bijvoorbeeld de IT-sector, de beveiliging en de logistieke sector toegenomen is. Sommige andere sectoren blijven het dan weer moeilijk hebben.

We zagen ook een grote stijging in huuraanvragen in de binnenstad na de laatste wijziging in de coronamaatregelen, eind september. Het verdwijnen van de mondmaskers gaf meteen een positieve impuls aan het binnenstedelijk winkelvastgoed.

Tegelijk noteren we in het segment van de baanwinkels en perifere winkelparken dezelfde mooie groeicijfers als de afgelopen jaren. Deze niche deed het goed tijdens de crisis en floreert nu verder onder andere door toedoen van nieuwe spelers zoals Jumbo en KFC. Ook voor kmo-panden en industriegebouwen krijgen we veel aanvragen binnen. We zetten vandaag expliciet in op de zoektocht naar kwalitatieve panden om deze noden te kunnen vervullen.

De kantoormarkt is dan weer een apart verhaal. De manier waarop bedrijven gebruik maken van hun kantoorruimte is fel veranderd. Toch blijft het kantoor dé plek bij uitstek om collega’s te ontmoeten en klanten te ontvangen. Wij, van onze kant, blijven een betrouwbare partner voor bedrijven die zoeken naar kantoorruimtes die passen bij deze nieuwe manier van werken.”

 

 

"De markt blijft overtuigd van de kracht en de meerwaarde van vastgoed op lange termijn."

Appetijt voor investeringsvastgoed

Daarnaast stelt Werner De Geyter vast dat de vraag naar investeringsdossiers het afgelopen 1,5 jaar aanzienlijk is toegenomen. Naast het bedrijfsvastgoed wil DG Real Estate ook in deze dossiers een toonaangevende speler zijn.

“Het is duidelijk dat de markt overtuigd blijft van de kracht van vastgoed en de meerwaarde die een investering in onroerend goed op lange termijn kan genereren. Dit is zeker voor de residentiële markt het geval. Appartementen en woningen vertonen al langer een sterke groei en daar lijkt niet meteen verandering in te komen.

Maar ook het bedrijfsvastgoed en andere types zoals bijvoorbeeld parkeergarages of hotels scheren hoge toppen. We merken bijvoorbeeld dat baanwinkels het niet alleen goed doen als huurproduct maar vooral erg gewild zijn als investering en stellen vast dat ook kmo-gebouwen en industriële panden steeds vaker de interesse wekken van investeerders.

Uiteraard zijn deze ontwikkelingen het meest voelbaar in de grote steden, zoals Antwerpen en in belangrijke centrumsteden zoals Mechelen, bijvoorbeeld. Maar ook buiten de stad is een kwalitatief en goed verhuurd bedrijfspand een bijzonder rendabele investering.”

 

 

"Wij bouwen mee aan een gebalanceerde en rendabele portefeuille."

Gebalanceerde en rendabele portefeuilles

“We zetten onze expertise dus niet alleen in voor klanten die op zoek zijn naar een pand voor hun onderneming maar werken ook dagelijks aan beleggingsdossiers. Daarbij zetten we alles in het werk om onze klanten te helpen bij het uitbouwen van een gebalanceerde en rendabele portefeuille. We krijgen vandaag regelmatig vragen van klanten die een deel van hun portefeuille willen verschuiven naar andere vastgoedsegmenten. Zij kunnen op ons rekenen voor een grondige analyse en taxatie van hun eigendommen. Wij zoeken voor hun portefeuille, of een deel daarvan, naar de geschikte kopers in ons uitgebreid netwerk en kunnen meteen ook nieuwe panden aan onze klanten aanbieden.

In deze dossiers werken we steeds samen met specialisten inzake wetgeving, fiscaliteit en dergelijke. Indien nodig brengen wij de juiste mensen bij elkaar om voor onze klanten de best mogelijke uitkomst te realiseren.”

 

 

"In een veranderende context blijft DG Real Estate een betrouwbare partner."

De toekomst van bedrijfs- en investeringsvastgoed

Het bedrijfsvastgoed gaat een mooie toekomst tegemoet. Toch moeten we aandachtig blijven voor ontwikkelingen in de markt en voor de potentiële impact die beleidsbeslissingen en maatregelen kunnen hebben.

“Er zitten vandaag een aantal beleidsmaatregelen in de pijplijn die mogelijk een invloed kunnen hebben op verschillende segmenten van de vastgoedmarkt”, vertelt Werner De Geyter daarover.

“We kunnen alleen maar toejuichen dat onze overheden de registratierechten voor eerste en eigen woningen willen laten dalen van 6% naar 3% vanaf 1 januari 2022. Dit zal ongetwijfeld een impuls geven aan mensen om volop voor een eigen woning te gaan.

Daar tegenover staat echter wél dat de Vlaamse overheid een stijging van 10% naar 12% registratierechten wil doorvoeren voor appartementen voor verhuur, winkelruimtes, kantoren en dergelijke. Ook het fiscale voordeel op 2e, 3e en andere eigendommen staat ter discussie. Deze maatregelen zullen niet zonder gevolg zijn voor de vastgoedmarkt en voor de mogelijkheden van zelfstandigen om te investeren.

Bovendien wordt het vergunningsbeleid van onze verschillende overheden ook steeds complexer, onder andere door de toegenomen aandacht voor omgeving, milieu en duurzaam bouwen. Daarnaast is het vergunningstraject ook niet altijd even helder, wat vaak voor rechtsonzekerheid zorgt bij de betrokken partijen.

Tenslotte zijn er ook nog de stijgende vastgoedprijzen, onder andere door de sterk toenemende bouwkosten. Waar we tot een tijd geleden kmo-panden verkochten voor €1000 per vierkante meter, is dat vandaag op toplocaties al €1300 - €1400.

In deze steeds veranderende context blijft de positie van DG Real Estate ongewijzigd: wij zijn betrouwbare partner, met een hands-on mentaliteit en veel expertise. Wij brengen helderheid in complexe materie en zorgen ervoor dat onze klanten met de juiste mensen in contact komen om hun vastgoedambities te realiseren.”

 

 

Hebt u vragen over investeringsvastgoed? Of zoekt u naar een bedrijfspand? Neem hier contact op met ons en u hoort snel van ons. 

 

 

Bij DG Real Estate zit u goed

En u mag kieskeurig zijn. Op zoek naar een toplocatie met goede voorzieningen op de perfecte ligging? Onze vastgoedmakelaars weten er raad mee. Beschikken we op dit moment niet wat u zoekt? Met een ruim netwerk en kennis in elke regio vinden we snel het vastgoed dat aansluit bij uw noden.

Klik hier om meer te weten
alt

Ervaring en kennis

Met een ruim netwerk en kennis in elke regio vinden de ervaren vastgoedmakelaars van DG Real Estate snel het vastgoed dat aansluit bij uw noden.

Persoonlijke begeleiding

Zowel huurder, verhuurder, koper als verkoper krijgt altijd een optimale dienstverlening waarbij persoonlijke begeleiding en opvolging centraal staat.

alt
alt

Specialisaties

Wij geloven in specialisatie. Onze vastgoedmakelaars zijn dan ook volledig op de hoogte als het gaat om commercieel-, industrieel- en woonvastgoed.

Vastgoed aanbieden