plus Jarenlange ervaring
plus Persoonlijke aanpak
plus Gespecialiseerd in bedrijfsvastgoed

De belangrijkste ontwikkelingen in het kantoorvastgoed volgens Vincent Verhoeven

De afgelopen jaren maakte de vastgoedsector grote veranderingen mee. Sommige niches deden het erg goed, vooral het residentieel vastgoed scheerde hoge toppen. De kantoormarkt kende dan weer woelige tijden. Ook vandaag oogt de toekomst van de kantoren nog wat onzeker. Toch zoeken bedrijven nog steeds naar geschikte werk- en ontmoetingsruimtes en vinden investeerders hun weg nog altijd naar het kantoorvastgoed, vertelt Vincent Verhoeven, specialist bij DG Real Estate.

De belangrijkste ontwikkelingen in het kantoorvastgoed volgens Vincent Verhoeven

 

 

 

 

In een eerdere blog lieten we Vincent samen met zijn collega Jan Uten aan het woord over de belangrijkste ontwikkelingen in het industrieel vastgoed. Daarnaast richtte hij zich de afgelopen jaren ook op het kantoorvastgoed binnen DG Real Estate.

“Als je kijkt naar de oppervlaktes, locaties, onze klanten en hun noden, dan zijn er natuurlijk grote verschillen tussen deze twee sectoren”, klinkt het bij Vincent. “Maar het verhaal dat wij bij DG Real Estate schrijven, is veel minder verschillend. Ook in het kantoorvastgoed bouwen wij aan langetermijnrelaties en gaan we op zoek naar de best mogelijke deals én naar kantoren die bedrijven toelaten om te groeien. Ook hier doen we dat in de eerste plaats door dichtbij onze partners te blijven en hen alle voordelen van ons omvangrijke netwerk te bieden.”

 

Behoefte aan kantoorvastgoed

Dankzij die werkwijze kon DG Real Estate de voorbije periode enkele mooie deals realiseren op de kantoormarkt.

“In het begin van de coronapandemie vroegen we ons natuurlijk af in welke richting de markt zou evolueren. Op dat moment zag het er niet gunstig uit: iedereen moest verplicht thuiswerken en de kantoren bleven overal lange periodes leeg. Maar het afgelopen jaar realiseerden we toch enkele mooie deals voor bedrijven in heel verschillende sectoren. We kunnen daaruit concluderen dat ondanks alles, er nog steeds behoefte is aan kantoorruimte. Bovendien zijn er nog altijd grote investeerders die kantoorinfrastructuur op de markt brengen.”

 

“Een lagere bezetting en flexibel werken is de norm geworden. Kantoren zijn steeds vaker een ontmoetingsplek en een uithangbord voor bedrijven.”

Onherroepelijke veranderingen op de kantoormarkt

 

Volgens Vincent is de kantoormarkt wél onherroepelijk veranderd en zullen thuiswerk en telewerken waarschijnlijk nooit meer volledig verdwijnen. Hoewel dit een grote invloed heeft op hoe we gebruik maken van onze kantoren hoeft dit niet het einde te betekenen ervan.

“Bedrijven werken vandaag met een lagere bezetting op kantoor en een betere technologische infrastructuur die ervoor zorgt dat mensen geconnecteerd zijn en flexibel kunnen werken. Tegelijk is het kantoor nog meer een plaats geworden om mensen te ontmoeten én een uithangbord voor klanten en om nieuwe talenten aan te trekken.”

Het kantoorvastgoed herpakt zich

 

Om die reden blijft Vincent positief over de toekomst van de kantoren. Hij beklemtoont dat alle tekenen erop wijzen dat de markt zich herpakt.

“De prijzen bleven de afgelopen jaren tamelijk stabiel en we zagen nergens een grote leegloop van kantoren. Wat we wel zien is een tendens naar kleinere en compacte ruimtes. Grote oppervlaktes zullen steeds vaker anders en vooral meer flexibel gebruikt worden. Zo zien we nu al dat ze verschillende functies krijgen en er dus tegelijk ruimte gemaakt wordt voor ontmoeting, geconcentreerd werk, meetings, ontspanning, enzovoort.”

 

“Bedrijven zoeken naar een hub, een echte kantoorbeleving en een omgeving die mensen motiveert.“

 

Verschillen in noden en sectoren

 

“Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen types kantoorvastgoed en ook in de vraag vanuit verschillende sectoren. Grote kantoren die nu op de markt komen, zullen waarschijnlijk moeilijker een nieuwe gebruiker vinden dan enkele jaren geleden. Hetzelfde geldt voor oudere, ietwat gedateerde panden, die zullen ook minder snel een invulling krijgen.

We stellen daarnaast ook grote verschillen vast in de noden van bedrijven en sectoren. Enerzijds kregen we de afgelopen jaren heel wat vragen van bedrijven uit onder andere de logistieke sector die een mooie groei realiseerden. Voor hen is de locatie van groot belang en de afwerkingsgraad iets minder.

Anderzijds werken we veel samen met jonge bedrijven, start- en scale-ups die de coworking spaces ontgroeid zijn en klaar zijn voor iets nieuw. Zij zoeken eerder naar een hub, een echte kantoorbeleving en een omgeving die mensen motiveert.

Dit is ook belangrijk voor grotere en vaak creatieve bedrijven die hun kantoren ook inzetten in de zogenaamde war on talent, om de beste, jonge talenten aan te trekken en te behouden.”

 

“We hebben alles in huis om voor elk bedrijf en voor iedere investeerder het juiste kantoorvastgoed te vinden.”

 

Kantoorvastgoed als investering

 

Op de vraag of kantoorvastgoed ook vandaag nog een interessante investering is, antwoord Vincent positief, al maakt hij daarbij ook enkele bedenkingen.

“ Er wordt nog steeds aangekocht en bijgebouwd. Grote spelers blijven investeren, voornamelijk in Brussel en Antwerpen. Het contrast tussen oudere en nieuwe gebouwen wordt elke dag groter. Investeerders kijken immers naar de toekomst en hechten daarom veel belang aan duurzaamheid en energieprestaties om hun gebouwen ook op langere termijn verhuurbaar te houden. Daarnaast krijgen we steeds vaker de vraag om kantoorvastgoed om te vormen naar residentiële gebouwen. Ook dat opent perspectieven voor investeerders.

Hoe dan ook, bij DG Real Estate hebben we altijd de juiste expertise in huis om elk bedrijf, ongeacht de sector en de omvang, en voor iedere investeerder het juiste kantoorvastgoed te vinden."

Een nieuwe collega voor het kantoorvastgoed

 

Daarom is DG Real Estate op zoek naar een nieuwe Accountmanager voor het kantoorvastgoed. Als jij een echte go-getter bent: proactief, dynamisch, hardwerkend en voortdurend op zoek naar nieuwe opportuniteiten en mooie deals, dan ben jij misschien geschikte persoon voor deze functie.

 

 

 

Bij DG Real Estate zit u goed

En u mag kieskeurig zijn. Op zoek naar een toplocatie met goede voorzieningen op de perfecte ligging? Onze vastgoedmakelaars weten er raad mee. Beschikken we op dit moment niet wat u zoekt? Met een ruim netwerk en kennis in elke regio vinden we snel het vastgoed dat aansluit bij uw noden.

Klik hier om meer te weten
alt

Ervaring en kennis

Met een ruim netwerk en kennis in elke regio vinden de ervaren vastgoedmakelaars van DG Real Estate snel het vastgoed dat aansluit bij uw noden.

Persoonlijke begeleiding

Zowel huurder, verhuurder, koper als verkoper krijgt altijd een optimale dienstverlening waarbij persoonlijke begeleiding en opvolging centraal staat.

alt
alt

Specialisaties

Wij geloven in specialisatie. Onze vastgoedmakelaars zijn dan ook volledig op de hoogte als het gaat om commercieel-, industrieel- en woonvastgoed.

Vastgoed aanbieden