De teloorgang van de Vlaamse baanwinkels werd al meerdere keren vanuit verschillende hoeken voorspeld. Overheden voeren een beleid dat de spreiding van deze winkels langs onze wegen moet inperken. En toch blijven de baanwinkels goed draaien. Tijdens de coronapandemie kozen winkelaars voor het comfort, de veiligheid en het snelle shoppen van baanwinkels en retailparken. Tegen de verwachting van velen in, de stijgende kosten hebben tenslotte ook een impact op de retailsector, doen vooral winkels in de stedelijke randgebieden en langs belangrijke verbindingswegen het vandaag erg goed.
Wij schreven het eerder al: ook tijdens de opeenvolging van corona-, energie- en inflatiecrisissen toont het winkelvastgoed zich veerkrachtig. Uiteraard blijft de sector in beweging. De echte toplocaties blijven het goed doen. In de kleinere stadscentra staat het winkelvastgoed meer onder druk. Thomas Moyson stelt dan ook vast dat retailvastgoed het vooral goed doet in de stadsrand en langs grote invalswegen. Ook tussen de verschillende retailsegmenten zijn er grote verschillen merkbaar. Zo doen supermarkten, voedingswinkels en discounters het minder goed dan andere retailers.
“Dat is niet alleen bij ons zo, maar een tendens die we in heel Europa vaststellen. De concurrentie op deze markten is erg groot, de kosten stijgen, de marges dalen. Je hoeft maar naar de recente veranderingen bij Delhaize te kijken om te begrijpen dat supermarkten zich in woelig water bevinden.
Andere sectoren doen het dan weer goed. Non-food retailers kunnen stijgende kosten en huurindexeringen gemakkelijker doorrekenen dan de supermarkten. Maar ook daar zien we dat de winkels in de binnenstad harder onder druk staan dan die in de periferie.”
“Veranderingen in het koopgedrag van de consument en verschillen in prijzen tussen de binnenstad en de invalswegen bepalen het succes van de baanwinkels.”
Baanwinkels en retailparken hebben de afgelopen jaren meermaals bewezen dat ze crisis- en recessiebestendig zijn. Aan de basis van dit succes liggen veranderingen in het koopgedrag van de consument en verschillen in prijzen tussen de binnenstad en de rand of langs invalswegen, weet Bob Devolder.
“Baanwinkels herstelden zich snel van de coronaperiode omdat mensen er snel en gemakkelijk kunnen winkelen. Ze zijn goed bereikbaar, hebben voldoende parkeergelegenheid en je bent er snel binnen en weer buiten. Ook vandaag zijn dat enorme troeven die het succes van baanwinkels en de aantrekkingskracht ervan voor investeerders bepalen.”
Daarnaast spelen ook de huur- een koopprijzen een bepalende rol. Terwijl die op de A-locaties door het dak gaan, liggen die op zogenaamde B- of C-locaties, in randgemeenten met goede winkelkernen, een stuk lager, weet Bob.
“In combinatie met de goede bereikbaarheid en paarkeermogelijkheden zorgen lagere huurprijzen ervoor dat baanwinkels aantrekkelijk blijven voor retailers en ketens. We zien wel dat ook hier de prijzen omhoog gaan gezien het beperkte aanbod. Voor investeerders is dat interessant, want de vastgoedwaardes liggen hier toch lager dan in de belangrijke centra. Dit resulteert dan weer in hogere rendementen op de geïnvesteerde bedragen bij baanwinkels dan bij winkelvastgoed in de binnenstad.”
“Investeerders behouden het vertrouwen in baanwinkels maar rekenen steeds vaker op de expertise van gespecialiseerde makelaars.”
Tegen alle verwachtingen en doemscenario’s in, is er vandaag weinig leegstand in de Belgische baanwinkels. Ook beleggers en investeerders behouden hun vertrouwen in dit winkelvastgoed. Toch zijn er ook hier verschillen merkbaar, benadrukt Moyson.
“In België en in de rest van Europa doen baanwinkels het goed, dat staat vast. Maar we zien ook dat alleenstaande winkels toch net iets minder succes hebben dan retailparken. Retailers zoeken steeds vaker elkaars aanwezigheid op en profiteren daar ook van. Dit zorgt ervoor dat vooral grotere clusterprojecten mooie rendementen opleveren. Daar tegenover staat dan weer dat zo’n projecten steeds moeilijker te realiseren zijn in een land waar de ruimte beperkt is en vergunningstrajecten lang en complex zijn. “
In zo’n context wordt de rol van de makelaar nog belangrijker, besluit Moyson. Hij benadrukt dat alleen een samenwerking met een specialist kan leiden tot een optimaal rendement en meerwaarde voor alle betrokken partijen.
En u mag kieskeurig zijn. Op zoek naar een toplocatie met goede voorzieningen op de perfecte ligging? Onze vastgoedmakelaars weten er raad mee. Beschikken we op dit moment niet wat u zoekt? Met een ruim netwerk en kennis in elke regio vinden we snel het vastgoed dat aansluit bij uw noden.
Klik hier om meer te wetenMet een ruim netwerk en kennis in elke regio vinden de ervaren vastgoedmakelaars van DG Real Estate snel het vastgoed dat aansluit bij uw noden.
Zowel huurder, verhuurder, koper als verkoper krijgt altijd een optimale dienstverlening waarbij persoonlijke begeleiding en opvolging centraal staat.
Wij geloven in specialisatie. Onze vastgoedmakelaars zijn dan ook volledig op de hoogte als het gaat om commercieel-, industrieel- en woonvastgoed.