plus Jarenlange ervaring
plus Persoonlijke aanpak
plus Gespecialiseerd in bedrijfsvastgoed

Onze experten Jan Uten en Vincent Verhoeven delen hun visie op het industrieel vastgoed

Bent u op zoek naar een kmo-unit, een loods of een logistieke hub? Zoekt u een koper over huurder voor uw magazijn? Of hebt u misschien investeringsplannen? DG Real Estate is al jaren een toonaangevende speler in bedrijfsvastgoed. Naast het retailvastgoed en de kantoren kunnen we dus ook in het industrieel vastgoed een mooie portefeuille voorleggen. Ook daarin maken we voor u het verschil met ons netwerk, onze expertise en onze persoonlijke opvolging. In dit artikel laten onze specialisten Jan Uten en Vincent Verhoeven hun licht schijnen op de belangrijkste ontwikkelingen in de sector en vertellen ze wat zij voor u kunnen betekenen.

Onze experten Jan Uten en Vincent Verhoeven delen hun visie op het industrieel vastgoed

 

 

 

 

Vincent Verhoeven (foto rechts) zette zijn eerste stappen in de vastgoedwereld als residentieel makelaar. Jan Uten (foto onder) had al meerdere directiefuncties in de reclame-industrie achter de rug toen hij de functie van Industry Manager bij DG Real Estate opnam. Beide vonden in de niche van het industrieel vastgoed exact wat zij zochten; de kans om lange termijnrelaties op te bouwen en om een rol van betekenis te spelen in de groeiplannen en ambities van ondernemers en bedrijven.  

Vincent Verhoeven: “De sector van het industrieel vastgoed is een nichemarkt. Dat betekent in de eerste plaats dat je als makelaar veel sneller een échte meerwaarde kan betekenen voor je partners. Voor hen is ons netwerk en het persoonlijk contact van groot belang. Ik vind het bijzonder waardevol om op deze manier te kunnen werken.”

Jan Uten: “Als makelaar in industrieel vastgoed zoek je voortdurend naar mogelijkheden om vastgoedantwoorden te vinden op de operationele behoeften en groeiambities van een onderneming. Dat wil zeggen dat we steeds aan lange termijnrelaties werken om onze partners écht leren kennen en begrijpen. Alleen door een vertrouwenspartner te zijn kunnen we hen vanuit onze vastgoedexpertise ondersteunen in hun groei. Net dat maakt deze sector zo interessant.”

Vincent Verhoeven

 

 

 

 

 

Industrieel vastgoed omvat een grote waaier aan panden van verschillende omvang en functies. Kunnen jullie vertellen waarvoor ondernemers en bedrijven bij jullie terecht kunnen?

 

Jan Uten: “We hebben die grote waaier onder elkaar verdeeld zodat onze klanten perfect weten bij wie ze best met hun vragen aankloppen. Ik ben verantwoordelijk voor alle panden en projecten boven 500m². Dat kan gaan over loodsen, productiehallen, opslagruimtes en logistieke hubs van tienduizenden vierkante meter maar ook over ruimtes voor gemengd gebruik en industriegronden.

Vincent Verhoeven: “Ik ben bij DG Real Estate verantwoordelijk voor de kantoren én neem daarnaast ook al het industrieel vastgoed, kleiner 500m² voor mijn rekening. Ook daarin zit heel wat verscheidenheid. Denk aan kleine magazijnen en productieruimtes of kmo-units.”

Dat betekent dan dat jullie klanten bedrijven en ondernemers zijn van verschillende omvang en uit verschillende sectoren?

Vincent Verhoeven: “Dat klopt inderdaad. Voor de kleinere oppervlakten zijn dat kleine kmo’s en zelfstandigen in diverse sectoren. Denk aan schrijnwerkers, elektriciens en andere vakmensen. Maar we vonden evengoed een geschikt pand voor een verdeler van veiligheidsmaterialen en zelfs voor een duikschool.”

Jan Uten: “Voor de ruimere oppervlaktes werken we samen met de grotere kmo’s, grote Belgische bedrijven en internationale spelers uit de retail- en andere sectoren.”

Met welke service trachten jullie voor al deze partners een meerwaarde te bieden?

Vincent Verhoeven: “Ik durf toch zeggen dat we op heel wat vlakken het verschil kunnen maken voor onze klanten. In de eerste plaats doen we dat met ons uitgebreide netwerk. Lang niet alles wat op de markt staat, is ook online terug te vinden. Wij weten goed wat er aangeboden wordt en brengen de juiste mensen met elkaar in contact, of dat nu gaat over kopers en verkopers of huurders en verhuurders.

Je zou kunnen zeggen dat we als een filter functioneren. We selecteren alleen wat perfect past bij de noden en activiteiten van onze partners. Daarnaast begeleiden we ook de onderhandelingen en stellen we de overeenkomsten op, geheel naar wens van de verschillende betrokkenen.”

Jan Uten: “Onze grote sterkte zit in het persoonlijk contact dat we onderhouden met alle stakeholders. We investeren bijzonder veel in een goede verstandhouding en bijten ons vast in elk dossier. We go the extra mile, dat is een garantie. Als makelaar mag je vandaag niets op tafel laten liggen. We spitten dan ook alle mogelijkheden uit en blijven proberen en aanpassen tot we een overeenkomst kunnen sluiten waar elke partij beter van wordt.

Dat betekent bijvoorbeeld dat we ook in de onderhandelingen voortdurend op zoek gaan naar creatieve oplossingen die voor koper en verkoper of huurder en verhuurder op zowel korte als langere termijn het meeste voordeel opleveren.

Dat kan je als makelaar alleen maar realiseren als je de gebaande paden durft verlaten, als je een grote kennis hebt van de markt én van de sector waarin de klant actief is en als ook het juridische en technische luik solide is. Voor dat laatste kunnen wij rekenen op een buitengewone ondersteuning door gespecialiseerde partners.”

De vastgoedsector is bij uitstek een sector waarin veel beweegt en waarin veranderingen elk snel opvolgen. Wat zijn volgens jullie de belangrijkste ontwikkelingen voor het industrieel vastgoed vandaag?

Jan Uten: “Corona heeft zonder twijfel een grote impact op de vastgoednoden van bedrijven. We zien dat de opkomst van e-commerce de vraag naar logistiek vastgoed sterk doet toenemen. Bij de grotere spelers gaat dat bijvoorbeeld over zogenaamde last mile hubs. Dit zijn grote logistieke centra dichtbij de stad waar containers geleverd worden en pakketjes weer vertrekken in bestelwagens voor leveringen aan huis.

Tegelijk zien we dat de vraag vandaag veel groter is dan het aanbod, zeker wanneer het gaat over kooppanden. De beschikbare ruimte voor industrieel vastgoed neemt natuurlijk steeds af. En de vereisten voor wat er met nieuwe panden moet gebeuren op vlak van inrichting, voorzieningen en duurzaamheid worden steeds strenger. Dit zorgt er ook voor dat bedrijven efficiënter gebruik willen maken van hun oppervlakte en vaak iets meer terughoudend zijn ten aanzien van nieuwe huurcontracten en dergelijke. Uiteraard speelt de impact van corona ook hier een grote rol.”

Vincent Verhoeven: “Duurzame en goed uitgeruste panden zijn inderdaad erg in trek. Net zoals kleinere kmo-units. Ook daar merken we een grote interesse. Zoals Jan zegt, heeft dit onder andere te maken met de opkomst van e-commerce, waar ook zelfstandigen en kleine kmo’s gebruik van maken. Ook zij hebben vandaag nood aan opslagruimtes daarvoor.

DG Real Estate is naast bedrijfsvastgoed ook gespecialiseerd in investeringsdossiers. Hoe interessant is industrieel vastgoed vandaag als belegging?

Vincent Verhoeven: “Aangezien de vraag naar kmo-units en ander industrievastgoed toeneemt, blijft het een bijzonder interessante investering. Een gemiddelde kmo-unit kost vandaag evenveel als een ruim twee kamerappartement. Dit is natuurlijk afhankelijk van de omgeving, de graad van afwerking, de aanwezigheid van parking en dergelijke. Maar als je weet dat het risico op leegstand heel wat lager is dan op de residentiële markt, dat de huurprijs flink wat hoger ligt en dat je huurders vaak langer blijven, is de rekening snel gemaakt. Je kan er ook op rekenen dat nieuw industrieel vastgoed ook op lange termijn zijn waarde minstens behoudt.”

Jan Uten: “Vastgoed is altijd een goede investering. Uiteraard is het een cyclische markt. Maar momenteel draait het industrieel vastgoed bijzonder goed. Zoals ik al zei speelt corona en de opkomst van de e-commerce daar een belangrijke rol in. Maar ook de schaarste van beschikbare ruimte zorgt ervoor dat het industrieel vastgoed een mooie toekomst tegemoet gaat. Dit geldt zowel voor de kleinere oppervlakten als voor de grote panden en gronden.”

Bij DG Real Estate zit u goed

En u mag kieskeurig zijn. Op zoek naar een toplocatie met goede voorzieningen op de perfecte ligging? Onze vastgoedmakelaars weten er raad mee. Beschikken we op dit moment niet wat u zoekt? Met een ruim netwerk en kennis in elke regio vinden we snel het vastgoed dat aansluit bij uw noden.

Klik hier om meer te weten
alt

Ervaring en kennis

Met een ruim netwerk en kennis in elke regio vinden de ervaren vastgoedmakelaars van DG Real Estate snel het vastgoed dat aansluit bij uw noden.

Persoonlijke begeleiding

Zowel huurder, verhuurder, koper als verkoper krijgt altijd een optimale dienstverlening waarbij persoonlijke begeleiding en opvolging centraal staat.

alt
alt

Specialisaties

Wij geloven in specialisatie. Onze vastgoedmakelaars zijn dan ook volledig op de hoogte als het gaat om commercieel-, industrieel- en woonvastgoed.

Vastgoed aanbieden